انواع مالیات در ایران کدامند؟

انواع مالیات در ایران کدامند؟ - 5.0 out of 5 based on 2 votes
انواع مالیات

مقوله ماليات، به موازات امور ديواني و محاسباتي، ‌از زمان پيدايش دولتها بوده است و سابقه تاريخي دارد. امروزه، هيچ واحد اقتصادي و موسسۀ انتفاعي و حتي غيرانتفاعي وجود ندارد كه در امور روزمره با پرداخت ماليات و مسائل مالياتي سرو كار نداشته باشد. اگر شما نیز تجربه انتقال ملک، منحل کردن شرکت و یا تحویل واحد استیجاری به مالک آن و ده ها اقدامات و تغییر و تحولات دیگر را داشته باشید، قطعاً با آثار حقوقی آن نیز آشنایی دارید که این امر نیز با مراجعه به اداره مالیات انجام می پذیرد.

موضوع ماليات در كشورهاي پيشرفته صنعتي به اندازه اي حياتي و حائز اهميت است كه كارفرمايان،‌ به دانش مالياتي مسئولان مالي خود اكتفاء و اتكاء نكرده، و از خدمات تخصصي حسابداران رسمي و مشاوران مالياتي مجرب، در كنار كادر مالي سازمان خود، بهره‌ می گیرند.

تعریف مالیات

مالیات در واقع انتقال بخشی از درآمدهای جامعه به دولت و یا بخشی از سود فعالیت‌های اقتصادی است که نصیب دولت می‌گردد زیرا ابزار و امکانات دست یابی به درآمد و سود‌ها را دولت فراهم ساخته‌ است. مالیات به مثابه یک نوع هزینه اجتماعی است که آحاد یک ملت در راستای بهره وری از امکانات و منابع یک کشور موظفند آنرا پرداخت نمایند تا توانائی‌های جایگزینی این امکانات و منابع فراهم شود.

انواع مالیات در دو دسته اصلی مستقیم و غیر مستقیم طبقه بندی می شوند. که هر طبقه زیرشاخه های دیگری را در برمیگیرد.

مالیات مستقیم را می توان مالیات بر درآمدها، سود یا مالیات بر ثروت و امثال آن نیز نامید. این مالیات بطور مستقیم از درآمد یا دارایی افراد حقیقی و حقوقی اخذ می شود.

مالیات غیر مستقیم مالیاتهایی هستند که پرداخت کننده آن فرد معینی نیست و دارای قابلیت انتقال بالایی است. مالیات غیر مستقیم، روی مصرف کالاها و فعالیتهایی وضع میشود که بطور غیر مستقیم روی درآمد موثر می باشد. مثلاً مالیات بر کالاهایی خاص مانند تنباکو، سیگار، نوشابه، بلیط سینما و امثال آن از این نوع است.

زیر شاخه های انواع مالیات های مستقیم و غیر مستقیم

۱- مالیاتهای مستقیم، همانطور که گفتیم به طور مستقیم از دارائی درآمد افراد وصول و شامل مالیات بر دارائی و مالیات بر درآمد می‌باشد.

الف: مالیات بر دارائی

۱ - مالیات سالانه املاک

۲ - مالیات بر ارث

۳ - حق تمبر

۴ - مالیات بر درآمد اتفاقی

ب: مالیات بر درآمد

۱ - مالیات بر درآمد اجاره املاک

۲ - مالیات بر درآمد کشاورزی

۳ - مالیات بر درآمد حقوق

۴ - مالیات بر درآمد مشاغل

۵ - مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی

۶ - مالیات بر درآمد اتفاقی

۲ - مالیاتهای غیر مستقیم نیز همانطور که گفتیم بر قیمت کالاها و خدمات اضافه شده و به مصرف کننده تحمیل می‌گردد که دارای دو نوع مالیات بر واردات و مالیات بر مصرف و فروش است.

الف : مالیات بر واردات

۱ - حقوق گمرکی

۲ -سود بازرگانی

۳ - ۳۰ % از مبلغ اتومبیل‌های وارداتی

۴ - 15 % حق ثبت

ب : مالیات بر مصرف و فروش

۱- مالیات بر فرآورده‌های نفتی

۲ - مالیات تولید الکل طبی و صنعتی

۳ - مالیات نوشابه‌های غیر الکلی

۴ - مالیات فروش سیگار

۵ - مالیات اتومبیل

۶ - ۱۵ % مالیات اتومبیل‌های داخلی

۷ - مالیات فروش خاویار

۸ - مالیات حق اشتراک تلفن خودکار و خدمات بین الملل

۹ - مالیات ضبط صوت و تصویر

مالیات بر ارزش افزوده چه نوع مالیاتی است؟

مالیات بر ارزش افزوده مالیات غیر مستقیمی است که مصرف‌کننده (خریدار) آن را به همراه بهای خرید اجناس و خدمات می‌پردازد و دریافت کننده (فروشنده) موظف است مقدار مالیات دریافتی را به خزانه دولت واریز کند. از آنجا که خود فروشنده نیز ضمن خرید اولیه چنین مالیاتی را پرداخته ولی مصرف‌کننده محسوب نمی‌شود، اینست که او حق دارد کل مالیات‌های ارزش افزوده پرداختی خود را از کل مالیات بر ارزش افزوده های دریافتی کسر کرده و مابه تفاوت را به دولت بپردازد.

قانون مالیات بر ارزش افزوده با اختیارات ناشی از ماده ۸۵ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در ۵۳ ماده و ۴۷ تبصره در تاریخ ۱۳۸۷/۲/۱۷ در کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تصویب شده‌است تا در مدت آزمایشی ۵ سال از تاریخ اول مهرماه ۱۳۸۷ به اجرا گذاشته شود. این قانون در واقع جایگزین قانون تجمیع عوارض شده است.

آخرین بار تغییر یافته چهارشنبه, 09 تیر 1395 10:05